Verbindende Communicatie draagt tastbaar en concreet bij aan individuele ontwikkeling, teamontwikkeling en leiderschapsontwikkeling. De inzichten van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg hebben we geïntegreerd en vertaald in een krachtig en effectief communicatiemodel dat eenvoudig aan te leren is.
Doordat we aan de slag gaan met voorbeelden uit de werksituatie van de deelnemers zijn de basisprincipes van ons model na wat oefenen direct toepasbaar.
Kwestbaar en krachtig, begripvol en duidelijk, in verbinding met behoeften en emoties. Wie verbindend communiceert, verenigt schijnbare paradoxen en creëert impact.
Contacteer Els voor een traject op maat voor jouw organisatie.
Wij komen graag vrijblijvend langs voor een gesprek.
Tijdens een intakegesprek luisteren we naar wat jouw bedrijf of organisatie nodig heeft en stellen we duidelijke doelen. Samen bekijken we ook wat er al wél aanwezig is, als sterke basis waarop we het traject inpluggen. Je kunt ons dus op elk moment inschakelen, ook als er al een change- of cultuurtraject loopt.
Vanuit deze schat aan informatie en mogelijkheden werken we een trajectvoorstel uit: op welke manier zetten we verbindende communicatie concreet in om het volledige potentieel van je bedrijf of organisatie te ontwikkelen? Welke handvatten hebben werknemers nodig om hun echte zelf te tonen en om met plezier en voldoening hun talenten in te zetten?
Samen rollen we het traject uit, op alle niveaus en over alle grenzen heen. Van arbeiders en bedienden, over het management en de directie, eventueel tot en met de raad van bestuur en partners. Om het draagvlak zo stevig mogelijk te maken, betrekken we de hele organisatie erbij. Trainingsdagen, verdieping, workshops en online methodieken wisselen elkaar af. Inspirerende mailings, teamdagen en vergaderingen helpen de nieuwe dynamiek te verspreiden.
We leiden zorgvuldig geselecteerde mensen op tot interne coaches & facilitators. Zo wordt verbindende communicatie een duurzaam onderdeel van de bedrijfscultuur en kan je organisatie er uiteindelijk zelfstandig mee aan de slag. Intervisies en coachings ondersteunen dit proces.
Tijdens ons werk leren we je organisatie goed kennen en botsen we soms op noden die we zelf niet kunnen invullen. In dat geval schakelen we betrouwbare partners in, wiens werk naadloos aansluit op het onze.
Samen tillen we samenwerken naar een hoger niveau. Dankzij verbindende communicatie creëer je tijd- en energiewinst én maak je van deze nieuwe taal een gedragen bedrijfscultuur.
Als je organisatie wil evolueren naar meer bewustzijn, motivatie, betrokkenheid en inzet dan spelen leidinggevenden daar een cruciale rol in. Hoe bekwamer de leidinggevende is in verbindende communicatie, des te groter het diepgaande effect zal zijn voor het team en de hele organisatie. De aangeleerde technieken integreren als een leiderschapsstijl die medewerkers dagelijks ervaren, zorgt voor een duurzame implementatie.
In elke onderneming zijn heel wat teams actief, die elk apart hun doelen willen halen maar ook samen als geheel de organisatie vertegenwoordigen en dragen. Aandacht hebben voor wat er binnen de teams speelt maar ook over teamgrenzen heen kijken, de blik naar de groep richten en wat daar naar bovenkomt willen onder ogen zien… het is een verrijkende en vooral vruchtbare ondergrond voor meer efficiëntie, intrinsieke motivatie en betrokkenheid.
Investeren in de persoonlijke ontwikkeling van elke medewerker is een duurzame keuze. Medewerkers die zich goed voelen dragen vanzelfsprekend beter bij tot het realiseren van de missie van de organisatie en het behalen van resultaten. Verbindende communicatie is een model dat altijd begint bij jezelf vóór je naar de ander wijst.
Mensen hebben feedback nodig en kunnen er ook echt mee aan de slag als die verbindend gebracht wordt. Verbindende communicatie leert je echt luisteren naar de andere, de behoeften achter een boodschap te zien en op een respectvolle manier feedback te geven. Zelfs moeilijke boodschappen of slecht-nieuws-gesprekken leiden zo tot meer verantwoordelijkheid en veranderd gedrag.
Als leidinggevenden, teams en medewerkers authentiek met elkaar verbonden zijn, laat het effect op de externe relaties niet op zich wachten. Medewerkers luisteren dankzij verbindende communicatie écht naar klanten en zijn in staat ze bij hun werkelijke vraag en behoefte te brengen. Het resultaat is een persoonlijke klantenrelatie, afgestemd op de wens van de klant én in overeentemming met de waarden van de organisatie.
Verbindende communicatie is de sleutel voor een coachende stijl van leidinggeven waarin authenticiteit centraal staat. De missie: jou als leidinggevende en/of professional versterken in onderlinge communicatie. Zorgzaam leidinggeven inspireert medewerkers tot respect en empathie voor elkaar, en het helpt teams op het pad naar zelfsturing. Zelf evolueer je tot een sterke en tegelijk kwetsbare sleutelfiguur in de organisatie. Daarbovenop creëer je een omgeving waarin open, transparant en vriendelijk samengewerkt wordt.
Verbindende communicatie is gebaseerd op het gedachtengoed ‘Geweldloze Communicatie’ van Marshall Rosenberg. In deze training zorgen we voor een verdieping van het concept via communicatieprincipes uit onder andere Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). We integreerden alle inzichten en vertaalden ze in een doeltreffend communicatiemodel dat eenvoudig aan te leren is. Na een beetje oefenen is het meteen toepasbaar in een professionele omgeving.
Tijdens de training leer je communiceren zonder weerstand op te roepen. Empathisch luisteren zorgt voor creativiteit en openheid om een oplossing te vinden die rekening houdt met alle behoeften: die van de medewerker, die van jou als leidinggevende of/en professional, en die van de organisatie.
Walk Your Talk koppelt theoretische inzichten aan praktijkvoorbeelden. De training verloopt volgens de behoeften van de deelnemers. Daarom is het niet mogelijk om een gedetailleerd programma per dag mee te geven. Hieronder geven we alvast een idee van de opbouw mee.
Na de basisopleiding van Walk Your Talk kan je zelf actief experimenteren met je nieuw verworven taal. Oefenen is cruciaal voor de integratie van al het geleerde. De praktijk verfijnt de training.
Tijdens de verdiepingstraining maak je je de verworven kennis en inzichten nog meer eigen, voor een duurzame toepassing en optimaal effect. Deze belangrijke stap begint bij jezelf: je kan iemand anders maar meenemen in een bepaald bewustzijn nadat je dat zelf hebt bereikt.
Aan de hand van situaties en voorbeelden uit het leven van de deelnemers kom je in contact met wat jij vanbinnen beleeft. We stimuleren je om dit te voelen, erover na te denken en om er bewust mee om te gaan. Vanuit die verbinding met jezelf treedt je in interactie met de andere. Op dezelfde authentieke manier en zonder oordeel.
Door zoveel mogelijk verschillende situaties te benaderen vanuit verbindende communicatie tonen ook die situaties zich waarbij de verbinding nog niet (helemaal) bereikt wordt. Die moeilijkere situaties en de specifieke vaardigheden die ze vragen, train je in de verdiepingsmodule. Om verbindende communicatie op een duurzame manier te integreren in je team en/of organisatie.
In overleg met de deelnemers kunnen volgende thema’s uitgediept worden:
Eigen voorbeelden uit de professionele werksfeer zorgen ervoor dat deze verdiepingstraining efficiënt en resultaatgericht werkt.
Met het vervolgtraject leiden we je eigen medewerkers op tot facilitators, coaches en specialisten in verbindende communicatie. Op die manier kunnen ze zélf groepen en collega’s ondersteunen in het toepassen van verbindende communicatie op de dagelijkse werkvloer. Duurzaamheid, integratie en zelfredzaamheid zijn dan ook onze voornaamste doelstellingen.
Het traject ondersteunt ook leidinggevenden in de ontwikkeling van een coachende manier van leidinggeven en de begeleiding van groepsdynamische processen in hun team. Teams evolueren dan als vanzelf naar meer maturiteit, zelfsturing en zelforganisatie.
Medewerkers die het traject willen volgen, hebben vooraf:
Training geven is méér dan het louter overbrengen van kennis. Als facilitator werk je ook binnen het kader en proces van groepen, individuen en jezelf. Hiermee bewust mee leren omgaan geeft een grote meerwaarde aan de opleiding.
Waar we samen aan werken:
De tweedaagse training volg je samen met facilitators uit andere bedrijven. We nodigen deelnemers uit om ervaringen uit te wisselen en een oefengroep op te starten. Het voegt een extra dimensie toe aan de opleidingsdagen, en zorgt voor extra voeding en stimulans.
Na het traject ben je in staat om met meer kennis, zekerheid en zelfvertrouwen zelfstandig trainingen te faciliteren, een team te begeleiden en interne medewerkers te coachen in het gebruik van verbindende communicatie. Op die manier krijg je een sterke voeling met wat er leeft binnen je organisatie en bij de medewerkers in het bijzonder. Om vandaaruit een diepere impact te hebben op de werking van de organisatie in haar geheel.
Tijdens deze tweedaagse maak je kennis met het gedachtegoed van verbindende communicatie. In de training gaan we aan het werk met de verschillende elementen van het model: objectieve waarneming, gevoel, behoefte en verzoek. We onderzoeken elke bouwsteen apart.
Via oefeningen ontdek je nieuwe aspecten van jezelf en van jouw manier van communiceren. Je kan een nieuwe communicatievorm uitproberen, diepgaander oefenen en doeltreffende persoonlijke strategieën ontwikkelen.
Walk Your Talk koppelt theoretische inzichten aan praktijkvoorbeelden. De training verloopt volgens de behoeften van de deelnemers. Daarom is het niet mogelijk om een gedetailleerd programma per dag mee te geven. Hieronder geven we alvast een idee van de opbouw mee.
Een basisopleiding in verbindende communicatie is een prachtige kennismaking met het kader, de mogelijkheden en de nieuwe taal van deze vorm van communiceren. Walk Your Talk reikt technieken aan om in bepaalde situaties anders te kijken en je vervolgens gepast te uiten.
Tijdens een verdiepingstraining integreer je die verworven kennis en inzichten op bewustzijnsniveau. Deze belangrijke stap begint bij jezelf. Je kan iemand anders maar uitnodigen in bewustzijn nadat je dat zelf hebt bereikt.
Aan de hand van situaties en voorbeelden uit het leven van de deelnemers kom je in contact met wat jij vanbinnen beleeft. We stimuleren je om dit te voelen, erover na te denken en er bewust mee om te gaan. Vanuit die verbinding met jezelf treedt je in interactie met de andere. Op dezelfde authentieke manier en zonder oordeel.
Deze verdiepingsmodule bevat geen technische oefeningen meer maar gaat naar de kern van de zaak. Jouw kwaliteit van denken en leven weerspiegelt zich bij de andere. Aan de hand van unieke methodes straal je verbinding en betrokkenheid uit, en inspireer je anderen om dat ook te doen.
In overleg met de deelnemers kunnen volgende thema’s uitgediept worden:
Deze bewuste manier van leven vanuit je hart zorgt ervoor dat je liefdevol aanwezig bent bij jezelf en in je omgeving. Precies dat is de staat van zijn die nodig is voor echte verbinding.
Check de kalender om je in te schrijven.
Medewerkers op elk niveau in de organisatie botsen soms op thema’s waarop ze vastlopen, patronen die ze moeilijk kunnen doorbreken of perspectieven die ze missen. Op zulke momenten zijn individuele coachings een ondersteunende oplossing. De begeleiders van Walk Your Talk gaan dan in één-op-één gesprekken dieper in op wat meer aandacht en duiding nodig heeft.
Verbindende communicatie is een tool om duurzame relaties op te bouwen.
Zowel in een zakelijke context als in privé-situaties zorgt een verbindende manier van communiceren met je team, je collega’s, leidinggevenden, klanten en andere stakeholders, voor:
Individuele coaching is nuttig bij onder andere:
Interesse in een werkgerelateerde, individuele coaching?
Binnen Walk Your Talk gebruiken we naast verbindende communicatie ook Insights Discovery in ons werk in organisaties. Het is waardevol in teamcoachings, in de begeleiding van leidinggevenden én in individuele coachings. De methode van Insights Discovery is gebaseerd op het grensverleggende werk van psychiater Carl Gustav Jung. Het gebruikt een unieke kleurentaal om tot zelfinzicht, effectieve communicatie en team- en organisatieontwikkeling te komen. Hoe gebruiken we de inzichten van Insights Discovery in onze praktijk?
Inzichten als individu
Aan de hand van een online vragenlijst meten we jouw unieke en persoonlijke voorkeuren. De antwoorden op die vragenlijst leveren een persoonlijk Insights Discovery-profiel op. Dat profiel geeft inzicht in wie je bent, hoe je reageert en welke impact jouw gedrag heeft op anderen.
De profilering helpt om verschillen tussen jou en je teamleden te erkennen, te aanvaarden en te waarderen. De methode geeft jou en je collega’s meer inzicht in jullie onderlinge interacties. Enerzijds leert Insights je jouw eigen communicatiestijl kennen, bijsturen, valkuilen vermijden en sterktes inzetten.
Je kan op die manier dicht bij jezelf blijven, bewust reageren en beter afstemmen en verbinden met anderen. Anderzijds leert Insights je om anders naar verschillen tussen mensen te kijken en ze zelfs te benutten. En dat alles levert veel op: mildheid, vertrouwen en als vanzelf een betere samenwerking.
Inzichten in teamverband
Insights Discovery is ook interessant omdat het het individuele ver overstijgt. Het toont in een oogopslag hoe een team is samengesteld: wat doet het team goed, waar is er ruimte voor ontwikkeling?
Wie de materie van verbindende communicatie toepast via de verschillende bouwstenen (waarnemen, voelen, behoeften herkennen, verzoeken formuleren), zal merken dat ook ieders persoonlijke profiel een rol speelt in de teamdynamiek. Want elk profiel komt met bepaalde valkuilen en kwaliteiten op het vlak van communicatie. Als je die kan (her)kennen, creëer je nog meer verbinding binnen het team. Via de combinatie van verbindende communicatie en Insights Discovery ontwikkel je een taal waarmee medewerkers concreet aan de slag kunnen.
De opleiding: een unieke match
Door verbindende communicatie en Insights Discovery aan elkaar te linken helpt Walk Your Talk de communicatie, samenwerking én productiviteit binnen jouw bedrijf vooruit. Collega’s leren elkaar beter kennen, hebben meer begrip voor elkaar, durven dingen benoemen en zijn bereid om samen naar oplossingen te zoeken die voor iedereen goed voelen.
De opleiding met focus op Insights Discovery kan zowel in een individueel traject gevolgd worden, als team, of als leidinggevende. Tijdens de workshop gaan we aan de slag met je eigen Insights-profiel. We onderzoeken hoe jouw voorkeuren van die van anderen verschillen. Daarnaast leert het communicatiemodel van Insights je hoe je jouw communicatiestijl het best kunt inzetten. Aan de hand van concrete oefeningen ervaar je wat het profiel voor jou kan betekenen.
Aan het einde van de workshop:
Boeit het jou om met Insights Discovery aan de slag te gaan in je team of organisatie of in een individueel traject?