Krachtig leiderschap vandaag

Leiding geven is een zaak apart. Sommigen stippelen hun carrière richting de top zorgvuldig en doelgericht uit, anderen krijgen de rol onverwacht toegeschoven en maken er het beste van. Geïnspireerd door eerder verschenen artikels over pleasen in plaats van leiden en het belang van waarden in een organisatie, delen we onze ervaring met leiderschapsstijlen, - kwaliteiten en uitdagingen. Allemaal plooien ze terug op twee basisvoorwaarden: de verbinding met jezelf en anderen.

 

Waardevol leiderschap ontstaat vanuit waarden die de organisatie voorop stelt. Leiders vinden die precies die waarden neerzetten en uitdragen op alle niveaus is een eerste belangrijke stap. Idealiter zijn de waarden van de organisatie namelijk ook grotendeels de waarden van de leider als individu. Maar kent hij/zij die zelf voldoende en houdt hij/zij zich die scherp voor ogen bij de dagelijkse beslissingen? Het pad van zelfreflectie dient zich aan.

 

Precies daar kan Verbindende Communicatie een krachtige manier zijn om inzicht te krijgen in je waarden, kwaliteiten en valkuilen als leider. Pas als je in verbinding staat met je eigen kern, ben je in staat om contact te maken met die van anderen en ze mee te nemen in je verhaal zonder dominant te zijn.  Lukt dat, dan ondersteunen we vanuit hetzelfde kader ook teams en medewerkers op elk niveau van de organisatie. Pas dan worden vooropgestelde waarden ook tastbaar in de omgang met elkaar en met klanten.

 

Respect en vertrouwen zijn een voorbeeld van vaak genoemde waarden in een bedrijf. Maar door hun brede betekenis, vult elk individu ze helemaal anders in: wat respect in de praktijk voor mij is, is dat misschien helemaal niet voor jou. Dankzij Verbindende Communicatie leren mensen een concrete invulling geven aan waarden, dat uitspreken tegen de andere en via een concreet verzoek zelfs vragen om er daadwerkelijk aan bij te dragen. Een noodzakelijk maar ook mooi proces dat voor goodwill en motivatie zorgt.

 

Zacht of hard

 

Waardevol en empathisch leiderschap wordt jammer genoeg vaak bestempeld als ‘zwak’. De tijden waarin hard en vanuit één richting werd geleid zijn echter voorbij. Medewerkers vertrouwen, ze respecteren en laten groeien in hun talenten zijn belangrijke eigenschappen om tot waardevol leiderschap te komen. Niet enkel stilstaan bij de inhoud van je boodschap maar ook bij hoe je die communiceert, welke rol anderen daarin spelen… dat is een heel nieuwe kijk op leiderschap.

 

Leiders zoeken voortdurend naar het evenwicht tussen verantwoordelijkheid nemen en voldoende vrijheid schenken. En dat vraagt moed, weten dat niet alles 100% perfect zal verlopen toch loslaten.

 

Leiden doe je niet alleen

 

Leidinggevenden voldoende en gepast ondersteunen via coachings, opleidingen en contact met andere leidinggevenden werkt motiverend en inspirerend. Ervaringen uitwisselen over sectoren heen, kwetsbaar durven zijn en bereid om jezelf telkens opnieuw in vraag te stellen zijn oefeningen die je het best begeleid aanpakt.

 

Walk Your Talk begeleidt heel wat directieteams en leidinggevenden op verschillende niveaus om tot een gedragen leiderschapsstijl te komen, met bijzonder mooie resultaten.

Ben je benieuwd naar hoe we vanuit Verbindende Communicatie leidinggevenden ondersteunen en wil je zelf de voordelen ontdekken? Neem dan deel aan ons open aanbod ‘Verbindende Communicatie op het werk’ op 22 en 23 februari 2018, met een terugkomdag op 24 april 2018.

 

- NIEUW -

 

Volgde je de basisopleiding Verbindende Communicatie op het werk al en heb je nood aan meer verdieping? Schrijf je dan in voor onze gloednieuwe Verdiepingstraining Verbindende Communicatie op het werk op 1 en 2 maart 2018!

 

Je ontmoet er andere leidinggevenden uit verschillende sectoren en gaat met praktijkvoorbeelden naar een dieper niveau.

 

 

 

Please reload

In de kijker

Verbindende Communicatie met jonge kinderen: van OVERleven naar BEleven

1/1
Please reload

Recente berichten
Archief
Please reload