De kracht van vergeving

De film ‘The Power of the heart’ staat bol van voorbeelden van vergeving in extreme situaties. Moderator gaat iedere dag opnieuw aan de slag als bemiddelaar tussen daders en slachtoffers, heilig overtuigd van de kracht die in die ontmoeting schuilt. Van Gils & Gasten praat openlijk met een vader die samen met de moordenaar van zijn dochter een boek schreef en die bewust kiest om het goede te blijven zien… Je draait je hoofd en je komt vergeving tegen. Bezit dat proces een bijzondere heling? Wij geloven van wel en leggen je graag uit hoe het precies werkt.

 

Wanneer mensen samenleven, botsen waarden, behoeften en verwachtingen al eens met elkaar. De ene keer via kleine akkefietjes, de andere keer in zwaar geweld. De slotsom is dat de ene de andere kwetst, en dat ze elkaar daar in de meeste gevallen niet over aanspreken vanuit de wens om in verbinding te blijven.

 

De emoties die gepaard gaan met het geweld worden op die manier langs beide zijden geblokkeerd. Vragen stapelen zich op en vaak leeft bij het slachtoffer én de dader een stil verlangen om uitleg te krijgen en/of te geven.

 

Een proces in jezelf

 

Tot vergeving van de andere komen heeft in onze samenleving nog altijd een katholieke connotatie. Misschien denk je wel automatisch aan het kerkliedje ‘van 7 tot 70 maal, vergeef ik een ander zijn schuld’. Al klopt de intentie daarvan misschien, toch is het belangrijk er net wat dieper op in te gaan.

 

Als je geweld werd aangedaan, dan biedt het model van Verbindende Communicatie je de kans om daarnaar te kijken vanuit jouw behoeften en die van de andere: welke zijn wel vervuld, welke niet en wat zijn daarvan de gevolgen. Misschien bereik je het punt waarop je inziet dat de strategie van de andere ongelukkig gekozen was, maar begrijp je wel de onvervulde behoefte die achter het geweld schuilt?

 

Dat proces van inzicht krijgen en vervolgens vergeven gebeurt in eerste instantie in jezelf. Ben je daarmee rond, dan kan je ervoor kiezen om het gesprek met de andere aan te gaan. Je bent dan in staat om empathie te geven, zelfs aan iemand die je heel veel pijn heeft berokkend.

 

Vergeving verzacht

 

Legio zijn de voorbeelden van geweld waarbij er nooit meer verbinding komt tussen mensen onderling, noch in één van de betrokkenen apart. Negativiteit en opgekropte emoties verzuren en verzwaren vanaf dan het verdere leven van al wie ermee te maken had. Mensen verharden en creëren alleen maar meer geweld, bewust of onbewust.

 

Precies daarom zijn we er bij Walk Your Talk van overtuigd dat kiezen voor vergeving de moeite waard is, zelfs al voelt het als kiezen voor de zwaarste weg. Op lange termijn zal je je begrepen voelen en weer zachtheid in je leven kunnen toelaten. Je komt in contact met je eigen behoeften en die van de andere, je bent ten volle mens.

 

Denk je dat we overdrijven? Kijk dan maar eens naar het waargebeurde verhaal van de motorrijder die zwaargewond raakte na een aanrijding met een auto.

 

 

 

Please reload

In de kijker

Verbindende Communicatie met jonge kinderen: van OVERleven naar BEleven

1/1
Please reload

Recente berichten
Archief
Please reload