Mies Maria Meulders na het weekend van Walk Your Talk met Jayaraja

 

"Je ontwikkelt de kracht van kwetsbaarheid in jezelf. Je wordt opener en echter. Je voelt het leven stromen. Als vanzelf groeit ook je bewustzijn en de verbinding met anderen. Gevoelens vragen tijd. Vandaag en elke dag."

 

Het eerste wat JayaRaja zei aan het begin van de weekendcursus 'Mindful Communication' was 'feelings take time'. Het belangrijkste was daarmee meteen gezegd naar mijn gevoel. Of tenminste ... De vinger werd meteen op de grootste pijnplek gelegd van zovele mensen anno 2015.

 

In een wereld en een maatschappij waar alles instant moet gebeuren voor velen. Van soepjes maken, over snelle happen eten, tegenwoordig ook snelsnelsnel online iemand vinden om liefst meteen de koffer mee in te duiken als er een broek vol goesting voelbaar is, tot altijd en overal bereikbaar zijn om onmiddellijk boodschappen en berichten te beantwoorden voor bazen of vrienden.

 

Tijd. Tijd nemen om te ervaren. Tijd geven aan jezelf om te voelen. Voelen, omdat het je helpt inzicht te krijgen in de emotionele systemen die je beheersen, om voeling te krijgen met wie je werkelijk bent, om sterker te worden, om je empathisch vermogen te vergroten.

 

Want elke keer als je jezelf de tijd en ruimte geeft om te gaan voelen wat er met en in je gebeurt, elke keer als je aandacht en een luisterend oor geeft aan wat in je leeft en beweegt, oefen je. Je versterkt je zenuwstelsel en je creëert een nieuwe gewoonte, waardoor je emotioneel sterker wordt, omdat je in staat zal zijn om je emoties te voelen en (h)erkennen in plaats van er door overspoeld te worden.

 

Je zal stap voor stap een betere zorgverstrekker worden die naar jouw behoeftes luistert en er aan tegemoet komt, waardoor je getuige zal zijn van hoe een gevoel transformeert in een emotie door het waardeoordeel dat je er aan vastkleeft, of door de trigger die een oude emotie of patroon in gang zet. Wanneer je ziet en voelt wat er gebeurt binnen in je, wanneer je jezelf omarmt in alle liefde ongeacht welke emotie, en welke bijhorende gedachten, zich aandienen, geef je jezelf de kans om dit te verwerken en los te laten. In plaats van dat de onderdrukte, niet (h)erkende, genegeerde gevoelens en emoties bobbels worden onder het tapijt waar je ze hebt onder geveegd.

 

Ze zullen je laten struikelen, vaker en erger dan je lief is. Alleen maar om jouw aandacht te vragen. Je hebt dus de keuze om dat wat gebeurt in je leven, de gevoelens, emoties en gedachten die je hebt om het moment zelf ten volle te ervaren, of om alles uit te stellen tot je struikelt, tot je valt en niet meer recht lijkt te komen misschien. Tot je niet anders kan dan naar binnen gaan en liefdevolle aandacht geven aan wat gehoord en gezien wil worden. Want net zoals je bij bomen kan zien waar er knopen zijn die de lijnen van de jaarringen in een bocht hebben geduwd, zo blijven onze eigen knopen zichtbaar...hetzij als stille getuige van wat ons gevormd heeft in dit leven, hetzij als pijnlijke indrukken of uitstulpingen die oncomfortabel blijven drukken tegen onze gevoelige sensoren.

 

Wanneer je jezelf de gelegenheid geeft om écht te voelen en te luisteren naar jezelf, naar je hart, naar je buikgevoel, naar je ziel...ga je automatisch weg uit je analytische brein waarin je jezelf afgescheiden kan voelen van alles en iedereen, en kom je terecht aan de rechterkant van je brein van waaruit je écht kan voelen en 'zijn', in verbinding met Al wat is. Als je leert om in te tunen en je gevoelens te ervaren wil dat niet zeggen dat je er in blijft hangen of dat je jezelf indentificeert met die gevoelens, jij bént niet jouw gevoelens, zoals je ook niet jouw gedachten bent....je krijgt gevoelens of gedachten, ze komen voorbij om je een ervaring te geven die je dichter brengt bij jezelf. Ze wegduwen of ontkennen helpt niet op lange termijn, ze zullen terug komen, helderder en groter dan daarvoor. Omdat het leven zo lief is je elke keer weer opnieuw een kans te geven te zien, horen en leren.

 

Jij hebt de keuze of je de gewoonte in stand wil houden van jezelf te verliezen in gedachten en overanalyseren, of je jezelf wil laten overspoelen en overmannen door emoties waarvan je het gevoel hebt dat je ze niet in de hand hebt, of je blijft kiezen voor het eindeloos herhalen van een oud programma, trauma of familiesysteem. Of kies je ervoor een nieuwe gewoonte te maken door met aandacht en bewustzijn te luisteren en kijken naar wat er beweegt binnen in jou, om te weten dat er herinneringen zijn die geactiveerd worden in jezelf om de bijhorende gevoelens en emoties te verwerken, om jezelf met tederheid en zorg te dragen zonder jezelf of iemand anders de schuld te geven. Als je in staat bent om dát voor jezelf te doen, dan ben je ook in staat om dat voor anderen te doen. Om in te voelen wat de behoefte is van je partner, kind, vriend(in), collega of wie dan ook en daaraan tegemoet te komen.

 

Wetende dat elke intense ervaring of gevoel niet meer dan twee minuten tijd nodig heeft om door je lichaam te gaan, en dat je kan kiezen om gewoon aanwezig te zijn daarbij zonder in uitleg-modus te gaan want dan ga je vasthouden aan de ervaring en wordt als het ware de 'repeat'-knop ingedrukt.

 

Geef jezelf het geschenk om tijd en ruimte te maken voor je gevoelens, leg een hand op je hart en een hand op je buik om het tastbaar te maken dat je er bent voor jezelf en voel hoe zacht en vloeibaar je wordt als je zonder oordeel ruimte maakt voor elk gevoel, voor elke sensatie. Je ontwikkelt de kracht van kwetsbaarheid in jezelf, je wordt opener en échter, je gaat het leven meer voelen stromen in jezelf, geeft voeding aan de groei van je bewustzijn, en je gaat je geconnecteerd voelen met jezelf en anderen, met Al wat is.

Geef jezelf en je gevoelens tijd, vandaag en elke dag.

 

http://www.body-and-soul-coaching.be   

 

Please reload

In de kijker

Verbindende Communicatie met jonge kinderen: van OVERleven naar BEleven

1/1
Please reload

Recente berichten
Archief
Please reload