Vier auteurs over het belang van kwetsbare bedrijfsleiders

De Boekenbeurs is al even achter de rug. Toch inspireert Walk Your Talk zich op enkele interessante, recent uitgegeven boeken om een duidelijke trend in kaart te brengen: een bewustzijnsverandering op hoog organisatieniveau.

 

De nieuwe organisatie kenmerkt zich door mensen die een zinvolle bijdrage leveren aan het grotere geheel. Winst maken is er niet meer het doel op zich. Bedrijfsleiders die zulke organisaties leiden, scheppen een ondernemingscultuur waarin werknemers zichzelf kunnen zijn, waar ze geen masker meer nodig hebben: kwetsbaarheid en echte verbinding staan er centraal. 

 

Frederic Laloux heeft het erover in 'Reinventing Organisations'. Joost Callens in de 'Kwetsbare leider', Ann Baeke in 'Leider zonder masker' en Wouter Torfs in 'Werken met hart en ziel'. Grote namen die een pioniersrol vervullen in deze bewustzijnssprong.

 

We zijn allemaal mensen met emoties. De tijd waarin we die thuis moesten laten en enkel het 'werkdeeltje' van onszelf naar het werk sleepten, is voorbij. Deze auteurs pleiten voor een volledig mens-zijn op het werk. Natuurlijk zijn daar een veilig klimaat en een duidelijk voorbeeld voor nodig. 

 

Het is daarom broodnodig dat eerst de bedrijfsleiders, teamleiders en andere leidinggevenden zich op dat bewustzijnspad begeven, zich zelf kwetsbaar opstellen in de organisatie en ook met de kwetsbaarheid van hun werknemers om kunnen gaan. Onderling slagen collega's daar steeds meer in. Naar hun leidinggevenden toe ligt het een pak moeilijker.

 

Waarde van Verbindende Communicatie

 

Empathie is nodig om met kwetsbaarheid van anderen te kunnen omgaan. Pas als mensen open en eerlijk kunnen communiceren over wat ze voelen en nodig hebben is er een basis voor echte creativiteit en ondernemerschap. Er is eerst verbinding nodig alvorens er ruimte is voor creativiteit en ondernemerschap.
 

In deze bewustzijnsstroom en literatuurroep naar kwetsbaarheid en authenticiteit binnen organisaties lijkt Verbindende Communicatie onontbeerlijk. Er zijn bewustzijn EN skills nodig om te kunnen connecteren en open en eerlijk samen te werken. EERST VERBINDING EN DAN BETROKKENHEID. Hier maakt  Walk Your Talk met haar trainingen een groot verschil. We hanteren een model dat direct toepasbaar is en dat onmiddellijk zichtbare en voelbare resultaten oplevert.

 

 

 

Please reload

In de kijker

Verbindende Communicatie met jonge kinderen: van OVERleven naar BEleven

1/1
Please reload

Recente berichten
Archief
Please reload