Van passie tot beroep: mijn weg doorheen Verbindende Communicatie.

​​

 

Enkele jaren geleden kwam ik in contact met de Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg. Sindsdien heeft die specifieke manier van leven en communiceren me niet meer los gelaten. Al van bij de eerste kennismaking was ik geraakt, geïnspireerd en zelfs dolenthousiast.

 

Nu - als trainer in Verbindende Communicatie - merk ik elke dag op hoe weinig authentiek contact we leggen en hoe vast we in oude patronen komen te zitten. We vinden het makkelijker om te praten vanuit “wat doet de andere verkeerd” dan vanuit “wat voel ik en wat heb ik nodig”.

 

Dat komt deels omdat je daarvoor een goed inzicht nodig hebt in welke waarden je in het leven belangrijk vindt. Deelnemers aan trainingen bevestigen dat dicht bij hun behoeftes komen in privé en werk één van de moeilijkste oefeningen is. Des te meer omdat niet-ingevulde behoeftes vaak als pijnlijk worden ervaren.

 

Toch levert dat bewustzijn ons een hoge levenskwaliteit: je op elk moment bewust zijn van wat er speelt en welk signaal een bepaalde emotie je geeft is heel waardevol.

De volgende stap is de juiste strategie kiezen om die behoefte te vervullen. Kunnen we ruim denken en onszelf niet afhankelijk maken van één strategie, dan ervaren we meer vrijheid.

 

Dat is in een notedeop het proces dat ik samen met alle deelnemers afleg tijdens de trainingen en workshops. Beschouw het als een ontdekkingstocht doorheen je waarnemingen, gevoelens, behoeften, verzoeken en alle emoties die daarmee gepaard gaan.

Na afloop beleven we waarden als liefde, vriendschap, respect en erkenning veel intenser in ons dagelijkse leven. Dat is een belangrijke stap op weg naar een gezond en gelukkig leven.

 

Sinds Verbindende Communicatie een levenshouding voor me is geworden, ben ik in staat veel meer rust en ruimte binnen mijn gezin te creëren. De relatie met mijn man en twee zonen is respectvoller en van veel hogere kwaliteit dan voorheen. De uitdaging voor mezelf lag er voor in om eisen om te buigen naar verzoeken, om hun 'nee' te aanvaarden en in te zien hoe die een 'ja' voor een andere belangrijke behoefte in hun leven betekent.

 

Zodra iemand ervaart dat er oprecht rekening wordt gehouden met wat belangrijk voor hem is en dit ook op een veilige manier kan uitdrukken, hoe meer ruimte voor overleg en verbinding er is.

 

De magie van dit communicatiemodel ligt voor mij in het feit dat je er ook alleen mee aan de slag kan. Je gesprekspartner hoeft geen voorkennis of zin te hebben om anders te gaan communiceren. Het volstaat dat alleen jij verbindend communiceert (giraffentaal spreekt), om een geweldloze taal terug te krijgen. Andersom betekent dit dat ook mensen die vooral wolventaal geleerd hebben en spreken, onder de indruk zijn van warmte en begrip. Ze zullen jouw giraffentaal dus zeker toelaten en er misschien zelf mee aan de slag gaan.

 

Kortom, als ik verbindend in het leven sta, help ik mezelf, mijn omgeving én het geheel waarin ik leef.

Please reload

In de kijker

Verbindende Communicatie met jonge kinderen: van OVERleven naar BEleven

1/1
Please reload

Recente berichten
Archief
Please reload