Bewuster communiceren

Mensen communiceren over het algemeen volgens de patronen die ze meegekregen hebben in hun jeugd via hun ouders, school, vrienden. Vaak nemen we dit als natuurlijk en vanzelfsprekend aan. We zijn ons niet bewust van hoe we communiceren. Op een bepaald moment in je leven klim je hoger op de maatschappelijke ladder: Je krijgt verantwoordelijkheden in een werkcontext, je gaat een partnerrelatie aan, krijgt kinderen. .. Kortom, je relaties worden complexer. Ook de anderen in die relaties hebben hun eigen communicatie strategieën ontwikkeld, die ze onbewust toepassen.

 

Maar is deze manier van communiceren ook effectief? Hoe kan een andere manier van communiceren andere resultaten in onze interacties geven? Er zijn weinig referentiekaders voor. Pas als het misloopt en we in conflicten, vervreemding of frustratie terecht komen, gaat er een belletje rinkelen.

 

Met Verbindende Communicatie willen we mensen laten stilstaan bij het doel dat ze met hun communicatie willen bereiken en op welke manier ze dat dan het beste kunnen realiseren.
In Verbindende Communicatie gaan we ervan uit dat elke interactie gericht is op het vervullen van een behoefte, een belangrijke waarde in ons leven. Geweld en vervreemding in contact tussen mensen, is eigenlijk een tragische manier om uit te drukken dat een belangrijke waarde niet ingevuld is. Dit brengt een bepaalde emotie mee.


Door onvoldoende kennis over het effectief communiceren, kan er veel verwarring ontstaan. In onderling contact denken we vaak dat we duidelijk zijn voor de andere, terwijl dat helemaal niet zo is, we zijn ook niet gewoon om het te checken: kan je aub herhalen wat je me hebt horen zeggen zodat ik zeker ben dat ik mijn boodschap goed overgebracht heb? We houden ons bezig met de andere te overtuigen van wat goed is en niet goed, juist of onjuist, gepast of ongepast. We vinden dat de andere beter moet communiceren of beter moet luisteren.

Please reload

In de kijker

Verbindende Communicatie met jonge kinderen: van OVERleven naar BEleven

1/1
Please reload

Recente berichten
Archief
Please reload