Walk Your Talk werkt mee aan de ‘co’ in cohousing

Wist je dat in Wezembeek-Oppem één van de grootste cohousing projecten van België in de startblokken staat? Het voormalig passionistenklooster … En daar draagt Walk-Your-Talk, vanuit gedeelde waarden, met plezier aan bij.

Een meertalige groep enthousiastelingen, om en bij de 30 gezinnen (50 volwassenen en een twintigtal kinderen) van verschillende leeftijden hebben elkaar rond dit project gevonden. Ze moeten het eens worden over alle plannen, financiën, externe projecten, contracten… en dit alles met 50 andere mensen! Klinkt als een uitdaging.

Het gaat om meer dan het ‘samenwonen’ alleen. Het gaat ook over het nadenken over hoe mensen (willen) samenleven. En over het uitzoeken hoe opnieuw warme en betekenisvolle verbindingen kunnen aangegaan worden. Daarnaast is het ook een opportuniteit om opnieuw veel meer te delen. Gaande van waarde- en opvoedings- visies en stijlen, over ruimte- en spullengebruik, tot een snelle koffie in de ochtend. Zonder dat dat alles een verplichting hoeft te zijn.

Woningen zullen worden aangevuld met andere functies die diversiteit bevorderen, het delen, het besparen van middelen en ruimte, en het openstellen voor de buurt: crèche, repair cafe, huiswerkschool, ruimte voor coworking, creatie, repetitie, sociaal-culturele ontmoetingen, enz.

Samenwonen vanuit het vertrouwen dat ze samen tot betere oplossingen komen, dan wanneer ze diezelfde uitdagingen individueel of per gezin zouden uitwerken. 

Het creëren van cohousing roept meteen ook vragen op voor veel toekomstige samenwonenden vanwege de moeilijkheidsgraad en traagheid ervan.

Een samenwoonproject heeft nood heeft aan ervaring en expertise, om bijvoorbeeld voorbij de regelgevende drempels en hokjes te kijken, die zulke projecten vaak nog eerder ontmoedigen dan faciliteren maar ook bijvoorbeeld om de kwetsbaarheid toe te staan om te zeggen wat je (soms) ook niet ligt, of wat niet voor jou werkt. En de openheid van de groep om daar gepast, en vaak ook zachtjes zoekend, mee om te gaan. 

Walk-your-Talk werd gevraagd door cOarchi, gespecialiseerd in creatie en ondersteuning van collectieve en participatieve woonprojecten met een hoge menselijke en architecturale waarde. cOarchi informeert, traint en faciliteert een methode van organisatie en besluitvorming door middel van toestemming en een organisch en circulair bestuur waarbij iedereen gemobiliseerd, gehoord en betrokken wordt bij de beslissingen.

Ze bieden trainingsprogramma’s aan op maat van de cohousing: initiatie tot de sociocratie en coöperatieve houding, co-creatie van het gedeelde bestuur, cirkelvergaderingen.. Dit zijn werkvormen die gecombineerd met een basis Verbindende communicatie groepen laten groeien in maturiteit. 

De families zijn georganiseerd in cirkels, en ze willen een community creëren waar onderling openheid is, maar ook een fijne samenwerking met de architecten en bouwheer die volgend jaar starten met de verbouwingen. Ze hebben onder die gezinnen ook facilitators opgeleid, die zelf cirkels begeleiden.

Verbindende communicatie was nog de missing link. Eind mei was het dan zover. Met een groep van 16 toekomstige bewoners en Carole, van cOarchi, gingen we samen aan de slag. 

We lieten mensen ervaren hoe ze op een meer duurzame, authentieke manier kunnen communiceren, verbinden en samenwerken vanuit een positie van gelijkwaardigheid, hoe ze een veilige sfeer kunnen creëren. Ze leren hoe om te gaan met emoties aan tafel en hoe ze emoties kunnen gebruiken om in de besluitvorming verder te komen. Ze leren zich beter in te leven en met de juiste vragen doorvragen zodat het gesprek weer stroomt. Het gesprek krijgt verdieping.

 

Als alle deelnemers zich durven uitspreken, luisteren naar elkaar en zich beter met elkaar kunnen verbinden, ook als het spannend wordt, kunnen ze samen creatief worden. 

Bij Walk-Your-Talk zijn we dankbaar samen te mogen bijdragen aan een inclusieve en solidaire plaats om te leven, met respect voor de natuur en het karakter van de locatie, en waar duurzaamheid de rode draad is. 

Marijke D’Herde