Verbindende communicatie op de werf!

Walk Your Talk is dankbaar voor de samenwerking met Mathieu Gijbels. Het is mooi om te zien hoe ze in het bedrijf zorg dragen voor hun mensen en ook investeren in niet technische opleidingen. Ploegbazen, werfleiders, arbeiders zijn de medewerkers die elke dag het “product” maken, de klant ontmoeten op de werf en dus belangrijke schakels zijn voor de organisatie. Bij Mathieu Gijbels wordt dit naar waarde geschat. Het bedrijf zet hier op in door opleidingen persoonlijke ontwikkeling door te trekken tot op de werkvloer.

Een werkdag – of beter werfdag – van Marijke D’Herde, trainer bij WYT, bij Mathieu Gijbels

“Vandaag moest ik vroeg uit de veren. Ik werd namelijk verwacht bij Futurn Nossegem, één van de werven van Mathieu Gijbels. Iets na zessen kwamen de minibussen van één voor één aangereden en nam projectleider Tom De Lauw mij mee op sleeptouw.

Een kluwen van partijen en zaken om mee rekening te houden kwamen bijeen:

  • Arbeiders en hun ploegbaas, de werfleider, de bouwheer, de architect, de onderaannemers, de klant, …
  • Veiligheid, kwaliteit, timing, aansprakelijkheden, budgetten, afspraken, afstemming, planning, bekwaamheid, klantvriendelijkheid, …

Voor de een is dit belangrijk, voor de ander is dat prioritair, … .

Duidelijk én respectvol communiceren en van mening kunnen verschillen zonder dat de spanning stijgt, is een must in deze context. Verbindende communicatie kan zeker helpen:

  • Neen zeggen op een verbindende manier
  • Waarderen van de medewerkers en ieders expertise serieus nemen
  • Bijsturende feedback geven als mensen niet doorwerken of in klaagmodus gaan, duidelijke feedback geven aan onderaannemers zonder de relatie onder druk te zetten.
  • Motiveren: bijvoorbeeld mannen motiveren hun helm aan te houden ook al is warm en houden andere partijen zich niet aan deze veiligheidsregel
  • ​Open communicatie en snel schakelen tussen strategieën die met alle behoeften rekening houden. Er is geen tijd om zaken persoonlijk te nemen. Kleine vergissingen, vergetelheden kunnen grote gevolgen hebben. Iedereen is een schakel in een groter, op elkaar afgestemd systeem.
  • Omgaan met stress en een zekere mate van frustratietolerantie zijn onontbeerlijk. Tegelijkertijd is klantvriendelijkheid en uitstraling belangrijk. Een werf loopt nooit 100% zoals gepland. Hoe pak je dat aan? Kansen genoeg om te oefenen in empathisch luisteren (een klant die ongerust is, een architect die het anders ziet, een slechtgezinde arbeider, een onderaannemer met een kort lontje…), uit je reactie blijven en naar verbinding gaan met jezelf (rustig blijven) én de ander om samen het doel te bereiken.

Het werd een bijzonder leerrijke dag met veel stof om mee te nemen in de training voor de werfleiders en ploegbazen van Mathieu Gijbels dit najaar.”

Team Mathieu Gijbels, Walk Your Talk!