Verbindende communicatie in een partnerrelatie

In de veelheid aan bezigheden en rollen die we elke dag opnemen, raken we de verbinding met onszelf en onze levenspartner af en toe kwijt. We schakelen over op automatische piloot en stellen nog maar weinig vragen bij wat we wel en niet voelen.

We gaan ervan uit dat de andere wel weet wat we nodig hebben om ons geliefd te voelen, dat hij/zij het wel aandurft om open en eerlijk te praten over alles. Maar is dat echt zo?

Of je elkaar nog maar pas kent of al 20 jaar samen bent, communicatie speelt een belangrijke rol in de slaagkracht van een relatie. Met elkaar praten en je behoeften en emoties duidelijk verwoorden is echter niet altijd gemakkelijk. Iedereen heeft zijn of haar manier van communiceren. Zo praat de ene partner meer vanuit haar of zijn gevoel, terwijl de andere alles vanuit het verstand wil analyseren. Vaak begrijpen partners elkaar niet omdat ze vanuit deze andere invalshoek praten.

Waar kan je op letten als je wil praten met je partner?

  • Wees duidelijk: zorg ervoor dat wat je zegt, doet en voelt met elkaar in overeenstemming is. Vertel eerlijk wat je wil en vermijd dubbelzinnige boodschappen.

  • Luister actief: zorg dat je goed begrijpt wat de ander wil zeggen. Check of je hem/haar goed verstaan hebt door te herhalen of samen te vatten wat de ander zegt.

  • Toon begrip: probeer je te verplaatsen in je partner en toon empathie. Laat verstaan dat je niet alleen het verhaal begrijpt dat je partner vertelt, maar ook de gevoelens die ermee samengaan.

  • Spreek waardering uit: benoem de eigenschappen van je partner die je waardeert en zeg erbij waarom.

  • Praat in de ik-vorm: een ik-boodschap kan de andere beter ontvangen dan een jij-boodschap die al snel een beschuldigend karakter krijgt.

Bovenstaande tips zijn allemaal toepasbaar in het model van verbindende communicatie. Tijdens onze training verbindende communicatie in een partnerrelatie gaan we er actief mee aan de slag: Communiceren vanuit gevoelens en behoeften – deze bij jezelf en de andere (h)erkennen – empathisch luisteren, vertragen, even uit de automatische piloot, vaarwel drama en conflicten, opréchte aandacht en pure verbinding, … het komt allemaal aan bod.

Liefhebben krijgt een nieuwe invulling, houden van een andere dimensie.