Van controle naar partnerschap via verbindende communicatie

Op donderdag 6 februari ging het congres HRM in de overheid door. Els Van Beveren bracht er samen met Lynn De Clercq een praktijkcase, namelijk hoe verbindende communicatie het Agentschap onroerend erfgoed ondersteunt in een cultuurverandering, van controle naar partnerschap.

In 2017 werd vanuit de regering aan het Agentschap onroerend erfgoed gevraagd een cultuurverandering door te voeren. Cultuur in een organisatie is iets wat niet altijd heel tastbaar of zichtbaar is. Walk Your Talk komt in heel veel organisaties verdeeld over heel diverse sectoren en in elke organisatie voel je andere dingen. Het gaat over de waarden en overtuigingen, hoe mensen samenwerken en communiceren met elkaar en naar de buitenwereld toe.

Agentschap onroerend erfgoed gaat de uitdaging aan om te groeien naar een organisatie met een open cultuur, een cultuur waar plaats is voor verantwoordelijkheid geven & nemen, open en eerlijke feedback geven & ontvangen, stimuleren van creativiteit en innovatie, fouten delen & eruit leren, samenwerken & vertrouwen geven, ontwikkelen van competenties & groeien, … .

“Hoe we met onze collega’s omgaan, zo gaan we ook met de burgers om” zo luidde de conclusie van Agentschap onroerend erfgoed. Een open cultuur naar buiten brengen, moet dus van binnenuit gedragen worden. Zo kwam Sonja Vanblaere, directeur generaal van het Agentschap onroerend erfgoed, bij Walk Your Talk terecht.

Verbindende communicatie wordt uitgerold over de ganse organisatie volgens de principes van de competentiedriehoek: startende bij directie en leidinggevenden, gevolgd door open opleidingen voor iedereen die geïnteresseerd is. Er worden interne faciliators/coachen opgeleid die zelf collega’s ondersteunen en verder opleiden. De 4 bouwstenen en 3 basisprocessen van verbindende communicatie worden onder de loep genomen en belangrijke principes worden met concrete situaties van op de werkvloer geoefend: emoties zien als signaal signaal voor behoeften, het vermijden van oordelen, verwijten en kritiek, omgaan met een neen, waardering en dankbaarheid uitdrukken, … .

Resultaat: een groot bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling bij medewerkers, die inzicht kregen in hoe ze communiceren en welke invloed dit heeft op anderen (zowel collega’s als partners of burgers).

De meerwaarde van het uitrollen van verbindende communicatie over de ganse organisatie, is dat iedereen dezelfde taal spreekt. Zo wordt de verandering echt gedragen, kunnen competenties groeien en is het veilig om elkaar aan te spreken over de gewenste gedragsverandering.

Verbindende communicatie wordt deel van de organisatiecultuur en een stevige basis voor duurzame samenwerking binnen het Agentschap én met burgers.