Sociocratie 3.0

In onze trainingen laten we mensen ervaren hoe ze op een meer duurzame, authentieke en respectvolle manier kunnen communiceren, verbinden en samenwerken vanuit een positie van gelijkwaardigheid.
Daarnaast leren we ook graag bij over andere tools en ideeën die praktische handvaten bieden om organisaties en teams vanuit diezelfde waarden te leiden en te laten functioneren. Consent besluitvorming en team review zijn bijvoorbeeld werkvormen die teams met een basis Verbindende Communicatie laten groeien in maturiteit.
In het inspirerende boek ‘Sociocratie 3.0’ van Jef Cumps, blijkt al snel hoe groot de synergie tussen S3 en verbindende communicatie is.
Wat is sociocratie?
Het is niet eenvoudig om in weinig woorden samen te vatten wat sociocratie betekent. Wikipedia leert ons dat het een bestuursvorm is die uitgaat van de gelijkwaardigheid van individuen. De praktijk toont ons echter dat die vlag de lading niet dekt: sociocratie in de vorm van S3 is meer dan dat: véél meer. Het is een nieuwe manier van organiseren, samenwerken en beslissingen nemen met respect en aandacht voor ieders behoeften en bezorgdheden. Beslissingen worden niet langer opgelegd of louter op basis van meerderheidsstemming genomen. Iedereen wordt gehoord. Eventueel bezwaar (de “nee-stem”) wordt verwelkomd als wijsheid, niet als hindernis. Verbindend communiceren in de praktijk dus.
Dit alles geeft je als team en organisatie een ongeziene wendbaarheid en dynamiek om snel te kunnen inspelen op behoeften en vragen van zowel klanten als medewerkers. Iedere medewerker wordt in zijn kracht én verantwoordelijkheid geplaatst. Zo wordt de collectieve intelligentie van de organisatie optimaal benut met een grotere betrokkenheid van de medewerkers als gevolg. De principes van S3 liegen er niet om. Kernwaarden als gelijkwaardigheid, transparantie, accountability en consent worden voorop geplaatst. Stuk voor stuk begrippen die nauw aansluiten bij wat Walk Your Talk probeert uit te dragen in haar missie.
S3 is een zeer beloftevolle ‘blokkendoos’ waaruit je zelf de bouwstenen kan kiezen om je eigen organisatie vormt te geven en te ondersteunen. Niets moet, alles kan. Verbindende communicatie is daarbij duidelijk de bijna onmisbare onderlaag om dit te faciliteren. Samen vormen ze een krachtige basis om organisaties te ondersteunen die het anders willen doen: met méér gelijkheid, méér draagkracht, méér betrokkenheid, méér flexibiliteit, méér duurzaamheid en uiteraard ook… méér verbinding! Wij kijken er alvast naar uit om dit vanuit onze aanpak samen met andere trainers te ondersteunen.