Minuut na minuut groeien de inzichten
Walk Your Talk-teamlid Marijke werkt rond verbindende communicatie binnen Minor Ndako, een organisatie die minderjarige vluchtelingen ondersteunt en begeleidt. Tijdens een terugkommoment nodigde Marijke een ‘visual harvester’ uit die de workshop op een heel eigen manier beleefde en vastlegde.
Raak observeren
‘Een ontrafelaar’ noemt Anje Claeys zichzelf. En dat past opmerkelijk goed bij wat ze doet als visual harvester. Op vakkundige wijze tekent ze boodschappen op. Heel visueel, razendsnel, beknopt. Meteen recht naar de essentie. Anje was enthousiast om een training verbindende communicatie bij te wonen, en de output van haar observaties was bijzonder raak. Anje voert haar werk in stilte uit, als een vlieg op de muur: “Veel zeg ik niet. Ik observeer, luister, kijk en teken, schilder, droedel wat bijeen op papier.” Maar haar observatietalent moet wel haar belangrijkste hulpmiddel zijn. “Minuut na minuut groeien de inzichten. Ik zet een lijn, ik schrijf een woord, ik voeg iets toe, ik blik terug, ik zie verbanden.”
Recht naar de essentie
Aandachtig volgt Anje de workshop mee: “Via rollenspelen en oefeningen gaan we, na een check-in, op een heel natuurlijke en speelse wijze de diepte in. Minuut na minuut groeien de inzichten.” En Anje haalt er de zaken uit die zij verhelderend vindt: “Spreken we vanuit de feiten, zakkend in onze gevoelens en grondend in onze waarden en behoeften, dan gebeurt er iets opmerkelijks. De spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon. Er ontstaat begrip en empathie.” En daarmee heeft ze meteen een van de belangrijkste effecten van verbindende communicatie beet.
De metaforen van verbindende communicatie
De tekeningen van Anje zijn niet alleen mooi, maar ook verrassend veelzeggend. Zo schetst Anje een giraf, het symbool voor verbindende communicatie. Die metafoor werkt ongeveer zo: “Het geheel overschouwen, rustig op woorden knabbelen, zachtaardig waarderen, begripvol begrenzen, zalvend spreken. Moedig de heikele thema’s durven aankaarten, de spanningen op tafel leggen.” Inderdaad, durven uitspreken waar je mee zit, maar wel vanuit je gevoelens en waarden. Ook voor de vier stappen van verbindende communicatie – waarneming, gevoel, behoefte en verzoek – vindt Anje een treffend beeld, dat ze voor elke deelnemer aan de workshop beslist te maken. Als souvenir of ‘anker’ voor de geslaagde training.
Intens, diepgaand en effectief model
Dat aandenken maakte Anje ook om te voorkomen dat we in onze oude voren zouden schieten, zegt ze zelf. Want al te vaak interpreteren we feiten en reacties vanuit ons eigen blikveld, en dat zorgt voor spanningen en harde oordelen. In het rollenspel vinden de deelnemers aan de workshop een manier om om te gaan met meningen die verschillen. “Wat als we de dieperliggende behoeften verkennen achter elke ‘ja’, ‘nee’, ‘misschien’, ‘ik weet het niet’? Wat als we al die behoeften meenemen en samen op zoek gaan naar een rijke strategie waar iedereen zich écht achter kan zetten?” Anje voelt tijdens de workshop aan den lijve hoe “intens, diepgaand en effectief” het model van verbindende communicatie wel is.