Ik hou van mij

Zo mooi als Harrie Jekkers kunnen we het niet brengen 😉 Dus pik dit liedje alvast eerst mee!

Wij vinden het heerlijk licht en makkelijk om te praten over wat eigenlijk best een werkpunt is voor velen: jezelf graag zien. Ga maar eens na hoeveel geweld je tegen jezelf gebruikt. Dat ervaar je vooral in de taal waarmee je tegen jezelf spreekt.

  • Hoeveel ‘moeten’ zit daarin?

  • Hoeveel oordelen en verwijten gooi je jezelf naar het hoofd?

  • Hoeveel schuldgevoel praat je jezelf aan?

Vreemd, hoe normaal we dat zijn gaan vinden. Mocht iemand anders zo tegen je praten, je zou het choquerend vinden en totaal ongehoord. Liefdevol zijn voor jezelf brengt rust, zachtheid en vooral veel levensenergie. Doe de test en betrap je op ‘moeten’ in de taal tegen jezelf. Bijvoorbeeld: ‘Wat een loodzware dag was het vandaag en ik moet nog gaan lopen.’

Wie zegt dat dat moet? Kijk even over dat muurtje heen en graaf naar de behoefte die daarachter schuilt maar die je zo goed hebt verpakt dat je ze niet meer terugvindt.

  • Vind je het belangrijk om gezond te leven en wil je daarom sporten?

  • Vind je het belangrijk om na een dag werken nog even te ontspannen?

  • Vind je een gezonde geest in een gezond lichaam belangrijk?

Dat kan het allemaal zijn of nog iets compleet anders. Feit is dat de behoefte je veel meer over jezelf vertelt in zachtheid dan het ‘moeten’ waarmee je al je levensenergie wegneemt. Niemand voelt zich uitgenodigd om iets te doen als het moet, jij dus ook niet.

Zodra je je vinger op je behoefte hebt gelegd, kan je gaan kijken naar je gekozen strategie, in dit geval ‘lopen’. Het is mogelijk dat die strategie voor vandaag perfect gekozen is, maar voor morgen niet. Wees dan flexibel genoeg om van strategie te veranderen en te voelen wat vandaag dan wel haalbaar is om in je behoefte te voorzien. Misschien kan je een wandeling maken, een duik in het zwembad nemen of naar de yoga gaan als je lichaam je vertelt dat lopen nu niet de beste optie is.

Kortom, geweld tegen jezelf leidt enkel tot zwaarte en een gebrek aan levensenergie. Blijf in contact met jezelf en pas je strategieën flexibel aan de omstandigheden aan. Je voelt je vrijer, staat bewuster in je leven en kiest voor wat je zelf echt wil.

Wil je ervaren wat je eigen oordelen en hardheid met je doen?

Bekijk dan zeker deze commercial van Dove, een filmpje met impact!