Help jij Akiiki vzw mee op weg naar een fysieke locatie?

Collega Marijke D’Herde brengt haar passies voor verbindende communicatie en Afrika samen in de vzw Akiiki, die actief is in Uganda. Na zeven jaar is het tijd om het Akiiki-verhaal breder en structureler te schrijven. Daarvoor denken Marijke en haar lokale partners aan de oprichting van een ‘basecamp’ in de stad Fort Portal. Maar voor die grootse plannen heeft onze collega hulp nodig.

 

Marijke D’Herde heeft twee grote liefdes: verbindende communicatie en Afrika. Omdat Marijkes jeugd niet van een leien dakje liep, is ze altijd al geprikkeld door persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken. Omdat ze op die vraagstukken geen pasklaar antwoord vond, trok Marijke goed twintig jaar geleden voor het eerst naar Afrika. Ze kwam er tot onverwachte inzichten, nieuwe ideeën en veel stof tot nadenken, en dat deed haar blik kantelen. 

Is Marijke niet in Vlaanderen te vinden, dan mag je er zeker van zijn dat ze met Akiiki vzw in de weer is om verbindende communicatie in de praktijk te zetten in Uganda. Want zijn we niet allemaal met dezelfde vragen bezig? Hoe kunnen we daadkrachtige besluiten nemen waarin iedereen zich gehoord voelt? Hoe kunnen we een moeilijk gesprek voeren of sorry zeggen? Hoe brengen we verandering teweeg? Hoe kunnen we samenleven of ‘goed’ ruziemaken? 

 

Community Center of Reconnection

Met Akiiki nodigt Marijke zowel Belgen als Ugandezen uit om mee op avontuur te gaan – letterlijk en figuurlijk. Samen leren ze hoe ze de held kunnen worden in hun eigen verhaal en dat van anderen. Het brengt mensen dichter bij zichzelf en hun doel(en). Vandaag, zeven jaar na de opstart van de samenwerking, willen Akiiki en haar lokale partners nog breder en structureler aan de slag. Om een golf van betekenisvolle verandering in te zetten en om onderzoek te kunnen doen naar de resultaten op lange termijn. 

Hoe zal die nieuwe stap eruitzien? Idealiter als een fysieke en zichtbare werkomgeving in Fort Portal, in de vorm van een ‘Community Center of Reconnection’. Vanuit dat centrum willen Marijke en de lokale partners verbindingen stimuleren: tussen mensen binnen de lokale gemeenschap, tussen verschillende Ugandese gemeenschappen, tussen Ugandezen en Belgische bezoekers, noem maar op. 

 

Alle hulp is welkom

De voordelen van zo’n ‘basecamp’? Het is een plek waar mensen van verschillende leeftijden en achtergronden elkaar kunnen ontmoeten, van elkaar kunnen leren, samen projecten kunnen opzetten, of gewoon tot rust kunnen komen. Een plek ook waar mensen een idee tot ontwikkeling kunnen brengen.

Het centrum wordt een fantastische maar complexe uitdaging. Allerlei vormen van hulp zijn dan ook welkom: middelen verzamelen, het center opbouwen en opstarten, enz. Daarom dus een warme oproep aan iedereen die hier mee wil aan bouwen: door financiële middelen in te zetten, door juridisch of beleidsmatig te ondersteunen… Marijke geeft graag meer tekst en uitleg aan wie graag iets zou willen betekenen voor haar project. Neem gerust contact op via marijke@akiiki.be of 0494/783630 als je een presentatie wil. 

 

In onderstaand filmpje leer je alvast Moses en Kellen kennen, twee van de lokale partners die verbindende communicatie meteen in de praktijk brengen.