De kracht van intimiteit op het werk
Intimiteit. Het is niet meteen een woord dat we associëren met een professionele context. Toch pleiten we bij Walk Your Talk voor een gezonde portie intimiteit in al onze relaties. Dus ook die met je collega’s, met wie je tenslotte veel tijd doorbrengt. De invulling en vorm van intimiteit kan verschillen, maar het is wel altijd waardevol.
In het woordenboek lezen we bij ‘intimiteit’ woorden als ‘nabijheid’, ‘contact’, ‘vertrouwen’ en ‘verbondenheid’. Die woorden sluiten mooi aan bij wat wij als ideale voedingsbodem voor een samenwerking zien: een wederzijdse basis van vertrouwen. Een basis waarbij je je verbonden voelt met de ander, je de veiligheid ervaart om je open en kwetsbaar op te stellen, en je in staat bent om te delen wat er in je leeft. Volgens ons voedt intimiteit authentieke verbinding. Je wordt deelgenoot van elkaars leven. Je stelt je open op voor de ander en nodigt hem/haar uit om hetzelfde te doen naar jou toe. Intimiteit staat niet gelijk aan grenzeloosheid. Integendeel: je kiest wat veilig voelt voor jou om te delen met de ander. Niets moet. Maar het is pas wanneer jij bereid bent om duidelijk te delen hoe jij je voelt en wat jij belangrijk vindt, dat de ander daar rekening mee kan houden. Je kan dus op een respectvolle manier je grenzen aangeven en vragen aan de ander om jou daarin te respecteren. En vice versa.
Een bokaal knikkers
Intimiteit is er niet zomaar. Het is iets dat groeit als we het zorgvuldig en bewust voeden. Je manier van communiceren en je gedrag bepalen in belangrijke mate of de intimiteit en het vertrouwen groeien of net verminderen. Vergelijk het even met een bokaal waaraan je knikkers toevoegt of waaruit je knikkers wegneemt. Gebruiken we aanvallende of verwijtende taal, stellen we eisen, of zijn we niet bereid om met empathie te luisteren naar de ander? Dan nemen we telkens wat knikkers weg. Kunnen we daarentegen open, eerlijk en zonder oordeel uitspreken wat voor ons belangrijk is, durven we hulp vragen, durven we toegeven dat we iets liever anders hadden gedaan, en proberen we op een empathische manier te luisteren? Dan voegen we telkens wat knikkers toe. Houden we de balans positief, dan kunnen we groeien in vertrouwen en intimiteit.
Intimiteit onder teamleden
Als team kan je ervoor kiezen zoveel mogelijk knikkers aan de bokaal toe te voegen en er zo weinig mogelijk uit weg te nemen. Zo verlaag je de drempel om vrij meningen te delen, ook als die verschillen. Teamleden kunnen sneller en efficiënter kennis en ervaring met elkaar delen en visies naast elkaar leggen. Iedereen krijgt inspraak, wordt deel van hetzelfde verhaal en voelt zich betrokken. Het volle potentieel van het team wordt benut, wat tot betere en meer gedragen resultaten leidt.
Elkaar écht durven ontmoeten
Moet je beste vrienden worden met je collega’s? Nee, maar het is wel goed om elkaars wereldbeeld te leren kennen. Om elkaar bewust beter te leren kennen. Om gesprekken aan te gaan over de samenwerking en de relatie, los van de operationele beslommeringen. Probeer patronen te herkennen en maak duidelijke afspraken over gedrag dat de psychologische veiligheid vergroot. Engageer jullie om die afspraken te respecteren en maak er elkaar attent op als dat niet gebeurt. Een paar voorbeelden? Onderbreek elkaar niet en wijs niet met de vinger. Luister om te begrijpen, niet om meteen op te lossen. Geef ruimte aan emoties. Leer van mening verschillen zonder per se gelijk te moeten krijgen. En probeer er uit te leren als je het niet eens bent met elkaar. Het doel? Elkaar stap voor stap durven ontmoeten, wederzijds kwetsbaar, van mens tot mens. Tot dat soort intimiteit willen wij met Walk Your Talk graag bijdragen in ons werk met teams en organisaties.
Neem contact op als je graag wil aftoetsen wat Walk Your Talk voor jouw organisatie kan betekenen.