De invloed van je eigen patronen en overtuigingen op professionele relaties

Afgelopen maand werden we geraakt door een getuigenis in het online magazine van Intermediair.nl. Het schetst de strijd van een pas aangestelde leidinggevende met haar team en in het bijzonder met één man. Haar gekozen strategie om niets van haar emoties te uiten of haar behoeften uit te spreken doet haar uiteindelijk de das om. Ze meent het te zullen redden met de harde aanpak, doen alsof er niets veranderd is en doorbijten. Dat werkt jammer genoeg niet…
Deze en vergelijkbare conflicten komen dagelijks aan bod in de trainingen die Walk Your Talk in bedrijven geeft. Verbindende Communicatie is in zulke situaties een dankbare en bijzonder praktische manier om naar de problemen te kijken en ze aan te pakken. In plaats van de oorzaak bij de andere te zoeken, beginnen we met onze blik inwaarts te keren en te gaan voelen welk aandeel we zelf in de hand hebben.
-
Welke invloed hebben je eigen patronen, overtuigingen en verwachtingen op de relatie?
-
Welke gedachten zorgen ervoor dat je handelt en communiceert zoals je dat vandaag doet en welk effect heeft dat op de andere?
-
Welke behoeften erken je niet bij jezelf, laat staan dat je ze uitspreekt?
Via zelfempatie brengt Verbindende Communicatie je in contact met wat er echt in je leeft. Het zijn immers je gedachten die je gevoel bepalen en van daaruit ga je handelen. Het uitspreken van je behoeften is cruciaal voor de deblokkering van het conflict. Enkel door te zeggen tegen andere wat je nodig hebt, geef je hem/haar de kans om er daadwerkelijk aan bij te dragen. Veronderstellen dat die het wel weet, is één van de meest voorkomende misvattingen in communicatie.
De eerste en de laatste stap van de dansvloer van Verbindende Communicatie maken het verschil. Je bewust worden van wat er speelt maar er verder niets mee doen, daar wordt niemand mee geholpen.
Neem objectief waar wat er zich afspeelt, ga in op hoe je je daarbij voelt en wat dat zegt over je eigen behoefte. Vergeet dan de cruciale stap niet: spreek uit wat je nodig hebt en vraag de andere of hij/zij daartoe wil bijdragen. De kans is groot dat het gesprek een heel andere, zachtere wending neemt doordat jij open en eerlijk bent.